educatie op het gebied van bekken en bekkenbodem

cursusinhoud

Neuromodulatie
Sacrale neuromodulatie (SNM) heeft een effect op de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het functioneren van de blaas als van de darmen.

Sommige mensen vinden voor hun blaas- of darmcontroleproblemen geen baat bij de standaardbehandelingen die wij als bekkenfysiotherapeuten kennen. Het kan ook zijn dat men teveel bijwerkingen heeft van medicatie of tegen een ingrijpende operatie opzien.

Wie komen in aanmerking voor sacrale neuromodulatie?
De meest bekende aandoeningen zijn de overactieve blaas en fecale incontinentie. Minder bekend, maar zeker niet minder relevant zijn de blaasretentie en de obstipatie.

Hoe kan een patiënt een neuromodulator krijgen?
We weten dat praten over je bekkenbodemproblemen een lastige zaak is. Het taboe is, zeker voor fecale incontinentie, vaak te groot. Daar komt nog bij dat de huisarts en vaak ook de fysiotherapeut geen idee hebben welke patiënten nu wel of niet in aanmerking komen voor sacrale neuromodulatie. Tot slot is ook het aanbod aan neuromodulatie tot op heden erg beperkt waardoor er een zware patiënten selectie moest plaatsvinden.

Veranderingen?
Er is lang gewerkt aan het vergroten van het aanbod van neuromodulatoren en gelukkig is dit in de regio van het Erasmus MC en Gouda gelukt. Hierdoor kunnen nu meer patiënten met een overactieve blaas of blaas retentie, fecale incontinentie of obstipatie, in aanmerking komen voor een sacraal neuromodulatie systeem.

Goede patiënten selectie 
Het is belangrijk dat de bekkenfysiotherapeuten in de eerste lijn een goede selectie kunnen maken, de juiste voorlichting kunnen geven en de weg kennen naar welk ziekenhuis patiënten met deze klachten kunnen worden verwezen.

Programma
Door de uitbreiding van de verschillende indicaties is gekozen een serie lezingen te organiseren die de state-of-the-art vormen van de neuromodulatie. Het doel van deze avond is om uw kennis op het gebied van neuromodulatie naar een hoger niveau te brengen. Tijdens deze avond zal ook stil gestaan worden bij wat de bekkenfysiotherapeut kan doen om de patiënt zo optimaal mogelijk voor te bereiden.

Programma
17:00 – 17:30   Ontvangst met Buffet
18:00 – 18:30   Opening   Dr. M.C.Ph. Slieker-ten Hove
18:30 – 19:15   Wat is neuromodulatie   Dr. E. Weil
  SNM bij OAB en retentie   Dr. E. Weil
19:15 – 19.45   SNM bij FI en Obstipatie   Dr. Ingrid Han
19:45 – 20:15   Studie SNM Adolescenten   Dr. E. Weil
20:15 – 20:30   pauze
20:30 – 20:45   Rol van de (Bekken)fysio   Dr. M.C.Ph. Slieker-ten Hove
20:45 – 21:00   Discussie   Allen
21:00 – 21:15   Afsluiting   drinks & snacks

 

contact uren

35

aanvullende cursus informatie

Plaatsing gaat op volgorde van binnenkomst.

doelgroep(en)

  • bekkenfysiotherapeuten

geplande cursusdagen

geen data bekend

Door technische problemen kunt u zich niet aanmelden met uw account en u kunt zich tijdelijk niet inschrijven voor een cursus.
U kunt uzelf wel aanmelden voor een cursus via het e-mailadres: educatie@profunduminstituut.nl
Sluiten